Czym byłoby życie bez kawy
Czym byłoby życie bez kawy? Wyobrażacie sobie rozpoczęcie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? My osobiście nie. Jesteśmy przekonani, że miliony innych osób podzielają nasze zdanie. Każdego ranka, udajemy się w stronę ekspresu, by niczym rytuał, przygotować wspaniały napój, który pobudzi nasze szare komórki przed intensywną pracą. Zapach kawy unosi się w powietrzu, atmosfera się ożywia, a zespół jest gotowy do działania. Aż strach pomyśleć, gdyby pewnego ranka kawy w naszym magazynie zabrakło. Na szczęście uspokajamy, produktywność naszej pracy nie jest zagrożona, zapas kawy Lavazza mamy pokaźny.
Dobrze, to, że kawa pobudza wiemy, ale jakie inne czynniki wpływają na to, że z chęcią sięgamy po filiżankę ulubionego napoju?
Jednym z powodów są niewątpliwie walory smakowe. Kawa jest po prostu dobra, a liczby nie kłamią. Kawa należy do grupy najczęściej spożywanych napojów na świecie. Pijemy ją do śniadania, do ciasteczka, w towarzystwie i w samotności, w domu, w biurze i w kawiarni. Jednak kawosz kawoszowi nierówny i każdy ma inne preferencje smakowe. Jeden woli intensywne i dające kopa espresso, drugi natomiast wybierze mleczne caffe latte lub latte macchiato. Trzeci dosypie łyżeczkę cukru, a kolejny torebkę cynamonu. Ktoś wybierze świeżo mieloną kawę ziarnistą, a ktoś inny rozpuszczalną. Jest w czym wybierać, a każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Oczywiście wszystko jest dla ludzi, dlatego kawa pita w umiarze może przynieść pewne pożądane skutki dla naszego organizmu. Dla zdrowego człowieka dzienna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 500mg. Przykład: w jednej porcji espresso jej zawartość oscyluje w granicach 100mg. Kawa poprawia przemianę materii, a poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto pomaga w koncentracji, ułatwia myślenie, reguluje pracę serca, i uwaga uwaga, coś idealnego przed andrzejkowym szaleństwem – kofeina używana jest także jako lek pomocniczy w silnym zatruciu alkoholem.
Wyróżniamy dwa rodzaje kawy: Arabica i Robusta. W zależności od gatunku kawy zawartość kofeiny jest zróżnicowana. Warto wiedzieć, że w ziarnach Robusty znajduje się więcej kofeiny, niż w ziarnach Arabici, dlatego przed zakupem kawy warto zrobić rozeznanie i sprawdzić zawartość kofeiny.